Studio Birka

Studio Birka - Stockholms nya streamingstudio

350 kvm TV-studio på Rörstrandsgatan, mitt i Vasastan vid St Eriksplan.
Passar perfekt för livesändningar, streaming, webbinarium, presskonferenser, bolagsstämmor eller andra videoinspelningar.

Gör en förfrågan - kontakta oss!

Vi hjälper dig hela vägen

INSPELNING, LIVE ELLER LIVE-ON-TAPE?
Ett alternativ till direktsändning är att göra en inspelning och spela upp vid senare tillfälle. Ett annat alternativ är “Live-On-Tape” där programmet spelas in i förväg för att sedan sänds vid ett senare tillfälle. Tittaren får samma livekänsla som om det verkligen var direktsändning men du som arrangör får möjlighet till omtagningar, redigering och flexibla inspelningsdagar.

IMG_6006.JPG
Bokrelease med livesändning.

Hybridevent med 180 sittande gäster

Kombinera streaming med ett fysiskt evenemang. Studio Birka erbjuder catering och allt som behövs för en lyckad konferens.

Studio Filadelfia är en av Stockholms största streamingstudios med en publikyta för 1600 personer och 1500 kvm golvyta.

Studio Filadelfia

Studio Filadelfia är en av Stockholms största streamingstudios med en publikyta för 1600 personer och 1500 kvm golvyta.

Digital bolagstämma 2024

Hur gör jag en bolagstämma online 2024?

Från den 1 januari 2024 är det möjligt att hålla helt digitala stämmor i aktiebolag och ekonomiska föreningar. Det ger flera fördelar som bland annat ökad tillgänglighet eftersom digitala stämmor gör det möjligt för aktieägare att delta i stämman oavsett var de befinner sig i världen. 

Många ställer sig frågan om hur man gör en digital bolagsstämma?

Studio Birka är en perfekt för lokal de företag som vill genomföra digitala bolagstämmor.

Inför en sändning i vår studio

Det är viktigt att planera sin sändning eller ett digitalt evenemang i förväg.
Här finns information om hur det grafiska materialet bör vara producerat för att passa Studio Birka.


Grafiskt material

Allt presentationsmaterial (PPT, Keynote) som ska visas i studion och i sändning behöver produceras i förväg och finnas tillgängligt som filer. Filerna levereras till produktionspersonalen på USB, hårddisk eller som nedladdningsbara länkar. Det är viktigt att alla filer är tydligt sorterade och uppmärkta i god tid inför sändning. Om ni använder något speciellt typsnitt i er grafiska profil behöver även detta bifogas vid leverans av presentationer.

 

Presentationer

Presentationer i ditt webbinarium kan levereras i antingen Powerpoint eller Keynote. Bäst är om presentationerna görs i 16:9 format med upplösning 1920 x 1080 pixlar. Det bör inte finnas länkade objekt i presentationerna till exempelvis youtube eller vimeo. Filmfiler bör finnas lokalt och bör även läggas separat och inte spelas upp via presentationen. Om ni vill spela video i er presentation så hjälper vi er med det i produktionen.

Hjälp att skapa grafiskt innehåll och inspelningar

Våra medarbetare har stor erfarenhet av att skapa grafiskt material för TV-sändningar och hjälper gärna er med ert content. Behöver ni även hjälp att filma intervjuer eller göra andra inslag inför er sändning finns vi till förfogande.

Grafiskt material till LED-vägg

LED-väggen i studion är av högsta kvalitet med pixelmått 2,9 mm. Pixelmått på “main”-ytan är 1512 x 840 px. Vi har även sidoskärmar som blir snyggt att skapa content till i er grafiska profil, varje pelare är 168 x 1008 pixlar och totala ytan är 2184 x 1008 pixlar. Klickar du här kommer du till vår pixelguide som hjälper dig skapa grafiskt material i rätt format.

Grafik på sändning

Vi kan lägga både rörlig och fast grafik ovanpå er sändning, exempelvis en infälld namnskylt eller en logga i hörnet. Det här materialet behöver produceras med transparenta bakgrunder. För fast (icke rörlig) grafik kan ni leverera den som PNG-bilder. För rörliga namnplattor eller banners behöver materialet vara producerat i Apple ProRes 4444 med Alpha. Kontakta oss för mer information innan ni renderar ut rörligt material i ovanstående codec.

Filmer

Filmer bör vara producerade i 16:9 format. Önskvärt är upplösning på 1920 x 1080px med Prores 4444 eller Prores LT och en strömhastighet på 16-18 Mbit/s. Vi kan i stort sett spela upp alla filmfiler vars uppspelning fungerar i Quicktime.

Stillbilder

Vi kan hantera de vanligaste formaten av stillbilder såsom PNG, TIFF och JPG. Tumregeln är att om ni vill visa bilden med bra kvalitet över hela skärmen bör den vara 1920 x 1080 pixlar (16:9).

 
 

Behöver ni hjälp att granska ert material innan ni kommer till studion? Är det är korrekta pixelmått eller om ni är osäkra på formatet?
Det är bara att säga till den projektledare som är inkopplad på ert projekt så säkerställer vi att allt blir rätt från början.

Personal i studion

I alla våra grundpaket ingår det tekniker för att genomföra en enklare sändning anpassad för den studion. Under respektive paket står det vilka tekniker som ingår i grunden. Ibland kräver dock sändningen att fler kompetenser kopplas på. Här nedan kan ni läsa om de olika teknikernas roll i studion.

Bildtekniker

Bildteknikerns främsta uppgift är att se till att rätt material visas vid rätt tillfälle, både i sändningen och på skärmarna i studion. Bildteknikern ansvarar även för att streamingen fungerar. Det blir fort ganska mycket att göra för en ensam bildtekniker, därför rekommenderar vi att man kopplar på en bildproducent vid längre och mer avancerade produktioner eller där det ska spelas upp mycket färdigproducerat material.

Körproducent

Körproducentens roll är att samla in allt grafiskt material, hålla i genomgång med tekniker och deltagare samt se till att körschemat hålls. Under körning ser körproducenten till att allt går så friktionsfritt som möjligt, att alla bilder i presentationen visas vid rätt tillfälle och att folk är på rätt plats på utsatt tid.

Ljudtekniker

Ljudteknikern ansvarar för att det låter bra på streamingen, inspelningen och i studion.

Mikrofontekniker

Vid evenemang där många mikrofoner används så är mikrofonteknikerns roll att hålla reda på vem som ska ha vilken mikrofon, hjälpa till att “micka” på och ge rätt programledarsnäcka till rätt person. Den håller också ständig kontakt med ljudteknikern fungerar som en förlängd arm för denne och kan i samarbete se till att mikrofonerna sitter och låter bra hela sändningen.

Länktekniker

Om det är flera talare som ska medverka på länk behövs en dedikerad tekniker för detta. Teknikern modererar Zoom/Teams-mötet, pratar med talare innan de går ut i sändning samt ser till att den tekniska lösningen fungerar.

 

Bildproducent

Bildproducentens uppgift är att regissera produktionen. Bildproducenten styr vilket utsnitt kameraoperatörerna tar med sina kameror, vilken kamerabild som ska ligga ute och hjälper till att placera talare under repetitioner.

Studioman

Studiomannens roll är att se till att rätt personer är på plats i studion och står på rätt ställe på scenen. Studiomannen hjälper till att visa vilken kamera personerna på scen ska kolla in i, hjälper till att räkna ner inför varje moment och hålla kontakten med kontrollrummet. I rollen ingår också att ställa fram och ta undan scendekor, möblering etc. Vid hybridevent är det studiomannens roll att peppa igång publiken och berätta i stora drag hur sändingen går till så att det även blir en bra upplevelse för de som är på plats.

Kameraoperatör

Kameraoperatörernas funktion är att styra kamerorna för att få en mer levande produktion med förflyttningar, zoomningar och närbilder.

Ljustekniker

I grunden behövs ingen ljustekniker i studion då ljussättningen kan ändras väldigt enkelt för att passa er sändning. Om ni vill att ljuset ska vara mer dynamiskt under sändningen där vi aktivt jobbar med att byta färger, tända och släcka olika ytor etc behövs en ljustekniker.

Produktionsledare

Produktionsledaren är förutom att hålla ihop hela produktionen, kommunicera mellan kund och personal också lösa saker som dyker upp i stunden och eventuella problem. Produktionsledaren är vanligtvis den samme person som är projektledare för evenemanget.

Vad hinner ni med på en dag?

Vad hinner ni med på en heldag i studion? I mångt och mycket beror det på vilken typ av produktion ni ska göra men framför allt hur väl förberedda ni är inför sändningen. För den enklaste sändningen där ni har en till två talare och moderator kan en halvdag fungera fint.

Vid en ordinarie livesändning där ni har tre till fyra olika programpunkter (paneldiskussioner, demos, föreläsning) är minst en heldag att rekommendera i studion.

 
 

Heldag:

  • 08.00-10.00 Tillgång till studion, inläggning av material samt teknisk genomgång

  • 10.00-12.00 Repetition med moderatorer

  • 12.00-13.00 Lunch

  • 13.00-14.00 Genomdrag med deltagare

  • 14.00-14.30 Teknisk ställtid

  • 14.30-16.30 Sändning

  • 16.30-17.00 Teknisk ställtid, överlämning av inspelat material samt avslut i studion

 

Tiden går verkligen fort i vår studio så fundera noga hur mycket tid ni vill och behöver avsätta för repetitioner. Tänk på att allt ska rymmas inom er bokade studiotid, vilket även inkluderar inläggning av videomaterial och bilder i våra datorer. Om ni har mycket grafiskt material, många filer, kommer det ta längre tid, vilket minskar tiden för repetition.
Vid mycket material erbjuder vi också att lägga in materialet i förväg och för oss på egen vald tid innan er ankomst till studion, kontakta projektledaren för mer info.

Nedladdningar studiomallar och ritningar

Här finns nedladdningsbar information som inför en planerad produktion.